Kvalita grilu zrcadlí kvalitu pokrmů

Osobně neznám nikoho, kdo by pohrdl dobrým jídlem připraveným na grilu. Chceme-li pozvané hosty nebo rodinu uhostit výtečným pokrmem, neobejdeme se bez kvalitních surovin. V případě, že vlastníme gril hodný čtvrté cenové skupiny, nám však i poctivé potraviny budou k ničemu. Grily se liší cenou, velikostí grilovací plochy, způsobem přípravy vybraných chodů a několika dalšími vlastnostmi, jejichž důležitost bychom před samotnou koupí měli dobře zvážit. Jak tedy vybrat ideálního pomocníka schopného ugrilovat dobroty, které zaručeně potěší Vaše chuťové pohárky?

Český trh a grily na dřevěné uhlí

Ne všichni máme tu možnost roztáhnout nádobíčko na rozlehlé zahradě a do půlnoci čmoudit široko daleko. Jestliže patříte ke šťastlivcům, jež si takovýto luxus mohou dovolit, můžete si pořídit gril na dřevěné uhlí. Díky svému cenovému zařazení jsou nejrozšířenějším zbožím na českém trhu. Vůně rozpálených uhlíků navíc vytváří kouzelnou atmosféru. Přesto ale najdeme několik „vad na kráse“. Během přípravy jídla dochází k přepalování tuků a marinád a rovněž k  vysušování masa a příloh. Nic ale není černobílé, a tak lze i v této kategorii grilů vybrat produkt s velmi dobrým hodnocením uživatelů. HECHT SENTINEL je značka nejžádanějšího grilu na dřevěné uhlí, neboť kromě grilování a pečení, zvládá také proces uzení. Obsahuje dvojí rošt umožňující jak prudké grilování masa, tak ohřev či přípravu brambor nebo zeleniny.

Grilujte zdravěji s použitím plynového grilu

Stále větší oblibě se těší plynové grily, u nichž dochází k minimálnímu kontaktu ohně a pokrmu. Tuk je odváděn do speciálních nádob, čímž přirozeně dochází ke zdravějšímu způsobu grilování. Jeden z nejlepších grilů je HOTPOT 7206, který se pyšní nadstandardním výkonem, velkým počtem hořáků a hlavně elektrickým otočným grilem. Plynové grily jsou rychlé, spolehlivě udržují teplotu a rovnoměrnou cirkulaci vzduchu.

Vodní gril – ideální varianta budoucnosti?

Jestli bydlíte v činžáku s malým balkónem, nebo si zkrátka nemůžete dovolit obtěžovat sousedy dýmem, pak se nabízí gril elektrický. Tyto typy grilů charakterizují bohužel spíše negativa spojená s dlouhým roztápěním a neplnohodnotnou chutí jídel. Naopak vodní grily představují ideální řešení zdravého stravování, protože celý proces grilování probíhá skrze vodní lázeň. Zatímco ve světě se již běžně používají, u nás je povědomí o nich stále ještě v plenkách.

Údržba, materiál a teploměr jako nejdůležitější komponenta

Než učiníte rozhodnutí, jaký gril zakoupit, nezapomeňte, že jednotlivé kategorie grilů se odlišují i náročností údržby. Zvláště grily na dřevěné uhlí vyžadují pravidelné čištění ocelovým kartáčem. Vynecháním tohoto kroku se totiž zbytky z předchozího grilování dostávají na pokrmy a ovlivňují jejich kvalitu. Mějte na mysli, že gril by měl být vyroben z kvalitních materiálů a vykazovat stabilitu. Vhodný gril poznáte také podle přítomnosti teploměru nezbytného pro optimální regulaci teploty používaných surovin.

Tak dobrou chuť a šťastnou ruku při výběru!

Sdílet na sociální síti

Podělte se o váš komentář přes:

Facebook
Chlapská zóna