Co mají společného brazilská Brahma, turecký Efes a třeba indonéský Bintang? Všechny tyto značky se honosí označením pivo plzeňského typu. Jejich předchůdce vznikl 5. října 1842 a plzeňský Prazdroj tak letos oslaví 175 let od první várky bezesporu nejslavnějšího piva na světě.
Zrod legendy
Historii začal psát Josef Groll, první sládek měšťanského pivovaru v Plzni, který se pravděpodobně snažil napodobit v té době tak populární bavorská piva. Žatecký chmel, měkká plzeňská voda a světlý slad nakonec daly vzniknout kategorii zcela nové, pod kterou dnes spadají více než dvě třetiny celosvětové produkce tohoto oblíbeného nápoje.
Z Plzně do celého světa
Plzeňské pivo bylo předurčeno k úspěchu, od samotného počátku. V prvním desetiletí své existence si vydobylo stabilní místo v pražských hospodách a restaurcích a o něco později následovaly výčepy ve Vídni. V 60. letech 19. století slavilo úspěch ve Francii a v roce 1873 se plzenští se svým výrobkem poprvé dostali do zámoří. Nad neschopností konkurence se v té době při návštěvě českých zemí pozastavuje i sám císař František Josef I., když říká: “Jest skutečně zvláštní, že se dosud žádnému pivovaru nepodařilo rázovitou a lahodnou chuť plzeňského piva napodobiti.“
Město ve městě
Plzeňský pivovar je obrovský kolos, který se vždy snažil být v mnohém soběstačný. Vodárenská věž, jedna z dominant západočeské metropole, zásobovala výrobu pitnou vodou, elektrocentrála je schopna pokrýt výpadky proudu a dopravu piva, ke které Prazdroj v roce 1900 dokonce vyvinul speciální chladírenský vagon, kdysi zajišťovala vlečka vedoucí až do pivovaru. V dnešní době si podnik například vychovává své vlastní bednáře a je jedním z posledních míst v Evropě, kde se dá tomuto řemeslu stále vyučit.
Technologie se mění, kvalita zůstává
Nepatrná část z celkové výroby přesahující 10 milionů hektolitrů ročně, neuvěřitelné 2 miliardy piv, se stále vyrábí tradičním způsobem. Kvašením v dřevěných otevřených kádích a zráním v dubových sudech získává pivo stejné vlastnosti jako před 175 lety. Takto vyrobené pivo je možné ochutnat pouze během prohlídky místních pivovarských sklepů. Pro kvalitu piva samotného je ale důležitější možnost porovnání jeho chuťových vlastností s chutí piva z velkovýroby. Měly by být identické.
Zajímavým způsobem, jak se dozvědět o našem národním klenotu více, jsou komentované prolídky přímo v areálu pivovaru. Neuvěřitelná rozhloha pivovarkého sklepení se stálou teplotou 5 °C, stáčírna s kapacitou 120 tisíc lahví za hodinu nebo třeba jízda největším osobním výtahem v ČR je jen zlomek toho, co při návštěvě uvidíte.