Rozšiřujeme obzory: Pivní speciály

Česká republika je světovou pivní velmocí. Co do srovnání národů v množství vypitého piva na hlavu (včetně hlav novorozenců) se Češi vždy pohybují výhradně v čele pomyslné tabulky, mnohdy na příčce nejvyšší. Pivo v naší zemi platí za významnou součást národní tradice, často bývá považováno za jeden z národních symbolů, a název „české pivo“ je od roku 2008 dokonce chráněn jako zeměpisné označení. Ať už to o nás jako národu a jeho kultuře vypovídá cokoli, jeden by řekl, že každý občan České republiky pivní vědu ovládá, jako když bičem mrská, a třeba i pozpátku. Ale ruku na srdce, co víte o pivních speciálech? Víte, jak se rozlišují druhy piva? Rozeznáte pivní speciál od Portera? Znáte lokální minipivovary ve svém okolí? Ha?

Určování druhů piv je raketová věda

Velmi obecně můžeme říct, že pivem obvykle rozumíme kvašený alkoholický nápoj, jenž se v pivovarech vyrábí z vody, obilného sladu (ječmen či pšenice) a povětšinou chmele.

Množství druhů piv je neuvěřitelné. Určení konkrétního druhu piva ale zcela závisí na zvolených kritériích.

Stupňovitost piva je rozumným hlediskem pro rozpoznání jednotlivých druhů piva. Je informativní, smysluplné a jako kritérium pro určení nápoje časté. Udává se v jednotkách množství extraktivních látek v mladině (EPM), které jsou buď zkvasitelné, nebo nikoli. Množství zkvasitelných látek, často cukrů, ovlivňuje výsledné množství alkoholu vznikajícího při kvašení. Stupňovitost je tedy do jisté míry úměrná obsahu alkoholu v pivu, podobně to platí i pro hutnost.

V České republice podle stupňovitosti (tedy množství EPM) rozlišujeme piva stolní, výčepní, ležáky, speciály a portery. Nejslabší je pivo stolní (1,01 – 6,99 % EPM), nejsilnější Porter (více než 18 % EPM). Ani rozlišování druhů piv na základě stupňovitosti ale není jednotné, v různých zemích se liší.

Piva se často posuzují také z hlediska barvy, tedy na základě zraku. Obvykle se pak rozlišují piva světlá, polotmavá a tmavá, řezaná. Podle způsobu kvašení rozlišujeme piva spodně, svrchně a spontánně kvašená. Podle pivního stylu pak dělíme piva svrchně kvašená a myriády jejich podskupin, piv pšeničných, piv typu Ale či Stout.

Obecně platné kritérium pro určení druhu piva zkrátka neexistuje. Ani definice jednotlivých druhů piv tak nemohou být jednotné a obecně platné. Z toho vyplývá, že hádky o druhu piva nemají smysl.

Co je tedy pivní speciál?

Jedno je jisté. Pivo speciální či pivní speciál je označením existujícího druhu piva. Může být sice obtížnější jej jednoznačně definovat, protože určení druhu piva je vždy závislé na kritériích posuzování moku, nicméně z určitého hlediska lze poměrně přesně určit, co pivní speciál je a co není.

Za pivní speciály jsou některými konzumenty překvapivě často považována jakákoli méně obvyklá piva. Dedukce je to jednoduchá: když to pivo neznám, je to pivo speciální. A pivní speciál Hoegaarden je na světě.

S tak vágní definicí se asi nesmíříme a jako kritérium pro určení speciálního piva prostě použijeme výše zmíněnou stupňovitost, tedy množství hmotnostních extraktů v mladině. Z tohoto hlediska už víme, že za piva speciální považujeme ta, která obsahují 13,00 až 17,99 % EPM. A jsme doma. Dokonce hned vidíme, že speciál je pivo spíše hutnější s poměrně vysokým obsahem alkoholu. A to se některým z nás líbí!

Malé lokální pivovary jsou dobrý důvod k výletu

Za pivními speciály nemusíte nikam extra daleko. V Čechách je například požehnané množství minipivovarů, o jejichž přednostech nemáte ani tušení. Než tedy vyrazíte na malý speciál do Belgie, zeptejte se Googlu a zkuste se vydat do nejbližšího lokálního pivovaru na průzkum. Každý výlet dobrý. Pokud potřebujete motivovat víc, nechte se inspirovat naší zkušeností.

Výborné pivo vaří Únětický pivovar v Úněticích a Kounický pivovar v Kounicích. Vážně. Aktuálně nejlépe je nyní hodnocen poměrně známý Pivovar Matuška, Broumy. Dobře se pije v pivovaru Kocour ve Varnsdorfu. Příroda Šluknovského výběžku je takovou přidanou hodnotou, že si vyloženě říká o výlet několikadenní. Za zmínku rozhodně stojí i Pivovar Permon ze Sokolova, za návštěvu Dobřan pak pivovar Modrá Hvězda.

Samozřejmě není nutné se striktně omezovat na pivní speciály. Ono proč taky, když je seženete v kdejakém obchoďáku. Variant je nespočetně a důležité je jedno. Rozšířit si obzory, v teorii i praxi.

Sdílet na sociální síti

Podělte se o váš komentář přes:

Facebook
Chlapská zóna