Grilovací sezóna je tady, jste připraveni?

Jaro je tady a s ním se znovu ze zahrad a některých balkónů nese libá vůně grilovaného masa, klobásek, opečené zeleniny a jiných pochoutek. Než ale roztopíte gril, máme pro vás pár rad, jak se stát tím nejlepším „grillmanem“ v okolí!

 Na čem grilovat

Na venkovní grilování se hodí gril na dřevěné uhlí nebo plynový. Pro ty, kteří grilují příležitostně, je jasná volba gril na dřevěné uhlí nebo brikety.

Pokud grilujete často, vyplatí se vám plynový gril. Jeho hlavní výhodou je to, že se rychle rozpaluje, lze u něj snadno regulovat teplotu a snadněji se udržuje. Oproti grilům na dřevěné uhlí má také nižší provozní náklady. Uhlíky, které použijete u grilu na uhlí, dohoří a už je nevyužijete. Po vypnutí plynového grilu však zbude palivo na příště. Ve prospěch grilů na dřevěné uhlí však hraje o něco nižší cena.

Nic ale nenahradí dřevo. Pokud grilujeme na dřevu, nejlepší je tvrdé, jako je buk, dub, třešeň nebo jabloň. Hoří totiž pomalu, neodletují z něj jiskry a nekouří. Musí ale být dobře vyschlé – chce to dva roky (minimálně jeden rok) od poražení.

Poslední dobou se také prosazuje novinka pro skutečné nadšence – grilování na lávových kamenech. Jedná se o přírodní materiál pocházející z již vyhaslých sopek, který velice rychle absorbuje teplo. Kameny umístěné v grilu jsou plynovým hořákem zahřívány na vysokou teplotu a výsledkem je opravdu rovnoměrný žár.

Velkou výhodou lávových grilů je jejich čistý provoz téměř bez kouře a velmi jednoduché používání. Kameny neshoří a příliš se neopotřebovávají, lze je proto na rozdíl od dřevěného uhlí používat opakovaně. Při častém grilování jsou však kameny více zatěžovány opakovaným zahříváním a zchlazováním. Důsledkem toho se mohou postupně rozpadat na menší kousky a následně propadnout roštem, a proto se musí průběžně vyměňovat.

Pokud nemáte zahradu a chcete grilovat v zimní zahradě nebo na balkóně, pořiďte si elektrický gril. Ten samozřejmě vyžaduje blízkost zásuvky.

Tipy pro skutečné grillmany

Doby, kdy byl vrcholem grilovacího umění připečený špekáček, jsou naštěstí ty tam. Opékat můžeme nejen maso a uzeniny, ale třeba i zeleninu.

Spálené staré připečené kousky z minulé grilovačky nechutnají úplně „libově“. Každý ví, že syrové maso a další suroviny se mají pokládat na očištěný rošt (tál). Proto vždy hned po každé opékačce gril i rošt vydrhněte drátěným kartáčem a očistěte od zbytků, které by se mohly připalovat. A když to nejde hned, tak určitě před dalším použitím…

O voňavou křupavou kůrčičku se postará horký povrch grilu. Vyplatí se řídit se známým příslovím „dočkej času jako husa klasu“. Dopřejte proto grilu dostatek času, aby se rozehřál. Důležité je to především u grilů na uhlí, protože než se uhlíky rozehřejí, vypouští nezdravé látky, které se vám dostanou i do jídla.

Grilování steaků je královskou disciplínou. A byla by škoda pokazit „flákotu“ kvalitního masa nesprávnou přípravou. Asi nejpoužívanější na hovězí steak je vysoký roštěnec nebo populární pupek. Dá se použít i svíčková, ale na to, jak je drahá, nemá až tak zajímavou chuť. Pokud chcete, aby byl výsledek slušný, nikdy nepoužívejte čerstvé hovězí maso z porážky (jaké většinou dostanete u řezníka), ale mělo by být odleželé alespoň tři týdny. Při nákupu sledujte i mramorování masa.

Další podstatnou věcí je nikdy negrilovat maso přímo z lednice. Vytáhněte ho tak dvě hodinky předem do pokojové teploty. Jinak dostane teplotní šok a to ho znehodnotí. Po opečení ho nekrájejte hned, ale nechte maso odpočinout. Dopéká se totiž, i když už není na grilu. Počkejte tak 5–10 minut, aby se maso dodělalo, a až pak krájejte.

Tak barbecue zdar a příště si řekneme něco o tom, jak se stát tím nejlepším grillmanem v okolí a jak připravit výborný steak!

Sdílet na sociálních sítích

Podělte se o váš komentář přes:

Facebook
Chlapská zóna

Používáním tohoto webu souhlasíte s tím, že k analýze návštěvnosti a zacílení reklam používáme soubory cookie. Další informace o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close