Jak na stavbu vlastní udírny!

Ohniště s roštem nebo gril na přípravu nejrůznějších dobrot především během letního období má již dnes kde kdo. Ovšem vytáhnout se před hosty vlastním uzeným třeba při silvestrovských oslavách, je něco zcela jiného.

Všestranné využití

Stavba vlastní udírny není úplně jednoduchá ani levná záležitost. Kromě času a investice do materiálu je nutné počítat i s dostatkem místa na vlastním pozemku. Na druhou stranu masem a klobásami možnosti uzení nekončí. Udit lze ryby, sýr, zeleninu a podle šéfkuchaře vyhlášené pražské restaurace Le Terroir, a držitele ocenění Bib Gourmand, není nad vyuzené máslo s čerstvým domácím chlebem.

Před samotnou stavbou

Ještě, než se pustíte do plánování, je dobré ujasnit si, co se bude udit. Pro občasné uzení menšího množství masa a dalších potravin nejspíše postačí udírna dřevěná. Pro přípravu velkých kusů masa a třeba i celého prasete najednou, kdy je nutné udržet stálou teplotu a přívod kouře po dobu i dvanácti a více hodin, bude nutné sáhnout po udírně zděné, jejíž stavbu si v tomto článku přiblížíme.

 

Jaké materiály volit

Klasická udírna se skládá ze dvou hlavních částí, z topeniště a vlastního prostoru pro uzení. Volíme kamnářské materiály, které odolají vysokým teplotám a nepopraskají po prvním roztopení. Na vnitřní část ohniště to jsou šamotové cihly spojené vápennou nebo vápenocementovou maltou. Alternativou jsou tzv. ohnivzdorné „klinkery“ nebo komínové „zvonivky“. Samotná udicí skříň je plechová nicméně nezapomínejte, že plech bude při rozdílných teplotách pracovat, a proto je nutné při stavbě vnějšího pláště z cihel, případně odlehčených materiálů jako je Ytong, počítat s dilatační spárou.

Kompozice stavby

Než se kouř dostane k masu a dalším potravinám, musí vychladnout na 40 až 50 °C. Toho dosáhneme dodržením doporučené vzdálenosti topeniště od udicí skříně, která by měla být přibližně 1,5 metru. Kouřovod, nejlépe keramický, musí mít stoupavou tendenci, jinak bude část kouře unikat z prostoru ohniště, místo aby byl odváděn kouřovodem. Z toho důvodu je vhodné umístit celou stavbu na okraj svahu, který toto převýšení zcela přirozeně umožní. Celkový výškový rozdíl mezi ohništěm a okrajem komína nad udicím prostorem by pak měl být alespoň dva metry.

Na co ještě nezapomenout

Pro snadnější uzení je dobré vybavit jak prostor ohniště, pod roštem i nad ním, tak samotný komín regulačními klapkami. Dobrou službu vykoná i speciální rozptylovač kouře, který dopomůže tomu, aby kouř nestoupal pouze podél stěn a byl přiváděn rovnoměrně do celého prostoru udicí skříně. Než se pustíte do svého prvního uzení nezapomeňte celou stavbu vykouřit, roztopit na prázdno po dobu alespoň 24 hodin. Materiál tak bude mít možnost dobře vyschnout a vyuzené potraviny získají lepší aroma.

Sdílet na sociálních sítích

Podělte se o váš komentář přes:

Facebook
Chlapská zóna

Používáním tohoto webu souhlasíte s tím, že k analýze návštěvnosti a zacílení reklam používáme soubory cookie. Další informace o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close