Sezóna BURČÁKU je tady! Proč jej máme tak rádi?

Podle vědců je naprosto přirozené nemít rád podzim. Máme na to právo. A právě onen lahodný mok zvaný burčák je jedním z mála vynálezů lidstva, který umí zpříjemnit přechod z krásného léta do depresivního podzimu. Trochu jej (burčák) podezíráme, že právě to je jeho základním určením a důvodem existence. Díky Bohu za burčák.

Co o burčáku říká zákon

Jaké podmínky musí nápoj splňovat, aby mohl být oficiálně zván burčákem? Jde o produkt vznikající „mezi hroznem a vínem“. Veškerá jeho specifikace je definována v zákoně o vinohradnictví a vinařství. Jak by také ne, my Češi milujeme byrokracii. Pravý burčák je tedy částečně zkvašený hroznový mošt, jenž pochází pouze z těch hroznů vinné révy, jež vyrostly, byly sklizeny a zpracovány na území České republiky. Oficiálně jej lze k přímé spotřebě nabízet výhradně mezi 1. srpnem a 30. listopadem roku, v němž byly hrozny pro jeho výrobu sklizeny. Údaje o výrobci a fakt, že se jedná o burčák, musí být u nápoje vždy viditelně uvedeny. Tolik úředníci.

Abychom však byrokratům nekřivdili, uznáváme, že i tyto znalosti nám snad mohou pomoci, abychom při lovu na dobrý burčák nenaletěli prohnaným prodejcům zkvašeného moštu jablečného. Při nákupu burčáku hledejte informace o jeho původu a výrobci. Prodejce by Vám měl poskytnout možnost ochutnávky burčáku, jíž rozhodně využijte. Ona taková ochutnávka tu a tady a pak ještě támhle.. a máte ji jak z praku. Ale víte, že jste pro zodpovědný nákup udělali maximum a hlavně znáte svého favorita.

Mléko starců

Ano. Jako kdyby nestačilo, že tak skvostný a výjimečný nápoj nese málo honosné jméno „burčák“, navíc se mu ještě přezdívá „mléko starců“. Burčák má obsahovat chuťově vyvážený poměr alkoholu, cukrů a kyselin. Obvykle je vyráběn z hroznů bílých, sem tam ale můžete narazit i na burčák vyrobený z modrých hroznů. Jeho barva bývá světle žlutá (či tmavě růžová a červená v případě modrých odrůd) a nápoj je zpravidla zakalený. Chuť je sladká a opojná (někomu bohužel i odporná). Historicky nejde o nápoj příliš oblíbený, jeho obliba stoupá spíše v posledních letech. Seženete jej u nás a našich sousedů Slováků, Němců či Rakušanů, v jiných, byť typicky vinařských zemích, burčák tradici nemá. Francouzi by prý burčák dokonce odsoudili jako špinavou zkvašenou vodu. A přitom jedí šneky.

Jak burčák vzniká

Po sklizení hroznů začíná bez zbytečných prodlev jejich zpracování. Ze rmutu  vylisovaného z hroznů získáváme vinný mošt. Ten pak kvasí v sudech nebo tancích po dobu jednoho či dvou týdnů. Teplota při kvašení se pohybuje mezi 15°C a 30°C. Po stočení výsledného moku je sice burčák na světě, proces vzniku však není u konce. Burčák zraje a prochází několika fázemi, jež už má šanci rozpoznat a zhodnotit sám jeho spotřebitel. Ve fázi „sladké“ je pro burčák typická chuť moštu, cukr má nad alkoholem výrazně navrch, jde o nápoj slabý. Fáze „varu“ je nejlahodnější. Poměr alkoholu, cukru a kyselin je naprosto vyvážená a vinaři na ni vydrží čekat i dlouho do noci. V této fázi se burčák „bouří“. V další etapě, „po zlomení“, již začíná převažovat alkohol, jehož chuť je spolu s kyselinami patrnější. Je-li již mošt téměř prokvašený a zbytky cukru jsou nepatrné, alkohol a kyseliny jsou v nápoji velmi zřetelné, říkáme burčáku „řezák“ či „mydliňák“. V poslední etapě se z burčáku stává „mladé víno“.

Burčák je bomba čili pozor na explozi

Podle odborníků by měl být dobrý burčák maximálně 3 dny starý. Vyvarujte se dlouhého skladování (kdo by taky něco tak dobrého vydržel skladovat) a zbytečných prodlev a vysokých teplot při přepravě. Pravidelně láhev „upouštějte“, abyste se zbavili stále vznikajícího oxidu uhličitého. Nejednoho nešťastníka již postihlo překvapení v podobě zničené lednice či vnitřku automobilu. Láhev s burčákem totiž může, jak jistě víte, velmi snadno explodovat. Říkáme to pořád, burčák je prostě bomba.

Vinný mošt s benefity

Obsah alkoholu se v burčáku pohybuje mezi 1 a 7 %, a jeho účinky jsou tak těžko předvídatelné a poněkud zrádné. Při jeho pití tedy mějte na paměti, že nejde o mošt jen tak ledajaký. Nikdy nevíte, jak silný burčák pijete a jak rychle Vás „sestřelí“. Na druhou stranu, „mléko starců“ obsahuje spousty vitamínu B a C i mnoho stopových prvků a bílkovin. A navíc je jeho dostupnost časově i lokálně velmi omezená, tak jaképak copak. My kvůli burčáku možnost ranního bolehlavu riskneme. Vy ne?

Sdílet na sociálních sítích

Podělte se o váš komentář přes:

Facebook
Chlapská zóna

Používáním tohoto webu souhlasíte s tím, že k analýze návštěvnosti a zacílení reklam používáme soubory cookie. Další informace o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close