Sezóna BURČÁKU je tady! Proč jej máme tak rádi?

Podle vědců je naprosto přirozené nemít rád podzim. Máme na to právo. A právě onen lahodný mok zvaný burčák je jedním z mála vynálezů lidstva, který umí zpříjemnit přechod z krásného léta do depresivního podzimu. Trochu jej (burčák) podezíráme, že právě to je jeho základním určením a důvodem existence. Díky Bohu za burčák.

Co o burčáku říká zákon

Jaké podmínky musí nápoj splňovat, aby mohl být oficiálně zván burčákem? Jde o produkt vznikající „mezi hroznem a vínem“. Veškerá jeho specifikace je definována v zákoně o vinohradnictví a vinařství. Jak by také ne, my Češi milujeme byrokracii. Pravý burčák je tedy částečně zkvašený hroznový mošt, jenž pochází pouze z těch hroznů vinné révy, jež vyrostly, byly sklizeny a zpracovány na území České republiky. Oficiálně jej lze k přímé spotřebě nabízet výhradně mezi 1. srpnem a 30. listopadem roku, v němž byly hrozny pro jeho výrobu sklizeny. Údaje o výrobci a fakt, že se jedná o burčák, musí být u nápoje vždy viditelně uvedeny. Tolik úředníci.

Abychom však byrokratům nekřivdili, uznáváme, že i tyto znalosti nám snad mohou pomoci, abychom při lovu na dobrý burčák nenaletěli prohnaným prodejcům zkvašeného moštu jablečného. Při nákupu burčáku hledejte informace o jeho původu a výrobci. Prodejce by Vám měl poskytnout možnost ochutnávky burčáku, jíž rozhodně využijte. Ona taková ochutnávka tu a tady a pak ještě támhle.. a máte ji jak z praku. Ale víte, že jste pro zodpovědný nákup udělali maximum a hlavně znáte svého favorita.

Mléko starců

Ano. Jako kdyby nestačilo, že tak skvostný a výjimečný nápoj nese málo honosné jméno „burčák“, navíc se mu ještě přezdívá „mléko starců“. Burčák má obsahovat chuťově vyvážený poměr alkoholu, cukrů a kyselin. Obvykle je vyráběn z hroznů bílých, sem tam ale můžete narazit i na burčák vyrobený z modrých hroznů. Jeho barva bývá světle žlutá (či tmavě růžová a červená v případě modrých odrůd) a nápoj je zpravidla zakalený. Chuť je sladká a opojná (někomu bohužel i odporná). Historicky nejde o nápoj příliš oblíbený, jeho obliba stoupá spíše v posledních letech. Seženete jej u nás a našich sousedů Slováků, Němců či Rakušanů, v jiných, byť typicky vinařských zemích, burčák tradici nemá. Francouzi by prý burčák dokonce odsoudili jako špinavou zkvašenou vodu. A přitom jedí šneky.

Jak burčák vzniká

Po sklizení hroznů začíná bez zbytečných prodlev jejich zpracování. Ze rmutu  vylisovaného z hroznů získáváme vinný mošt. Ten pak kvasí v sudech nebo tancích po dobu jednoho či dvou týdnů. Teplota při kvašení se pohybuje mezi 15°C a 30°C. Po stočení výsledného moku je sice burčák na světě, proces vzniku však není u konce. Burčák zraje a prochází několika fázemi, jež už má šanci rozpoznat a zhodnotit sám jeho spotřebitel. Ve fázi „sladké“ je pro burčák typická chuť moštu, cukr má nad alkoholem výrazně navrch, jde o nápoj slabý. Fáze „varu“ je nejlahodnější. Poměr alkoholu, cukru a kyselin je naprosto vyvážená a vinaři na ni vydrží čekat i dlouho do noci. V této fázi se burčák „bouří“. V další etapě, „po zlomení“, již začíná převažovat alkohol, jehož chuť je spolu s kyselinami patrnější. Je-li již mošt téměř prokvašený a zbytky cukru jsou nepatrné, alkohol a kyseliny jsou v nápoji velmi zřetelné, říkáme burčáku „řezák“ či „mydliňák“. V poslední etapě se z burčáku stává „mladé víno“.

Burčák je bomba čili pozor na explozi

Podle odborníků by měl být dobrý burčák maximálně 3 dny starý. Vyvarujte se dlouhého skladování (kdo by taky něco tak dobrého vydržel skladovat) a zbytečných prodlev a vysokých teplot při přepravě. Pravidelně láhev „upouštějte“, abyste se zbavili stále vznikajícího oxidu uhličitého. Nejednoho nešťastníka již postihlo překvapení v podobě zničené lednice či vnitřku automobilu. Láhev s burčákem totiž může, jak jistě víte, velmi snadno explodovat. Říkáme to pořád, burčák je prostě bomba.

Vinný mošt s benefity

Obsah alkoholu se v burčáku pohybuje mezi 1 a 7 %, a jeho účinky jsou tak těžko předvídatelné a poněkud zrádné. Při jeho pití tedy mějte na paměti, že nejde o mošt jen tak ledajaký. Nikdy nevíte, jak silný burčák pijete a jak rychle Vás „sestřelí“. Na druhou stranu, „mléko starců“ obsahuje spousty vitamínu B a C i mnoho stopových prvků a bílkovin. A navíc je jeho dostupnost časově i lokálně velmi omezená, tak jaképak copak. My kvůli burčáku možnost ranního bolehlavu riskneme. Vy ne?

Sdílet na sociální síti

Podělte se o váš komentář přes:

Facebook
Chlapská zóna