Testováno naší redakcí!

V redakci to musí frčet. Není tajemstvím, že základním stavebním kamenem a většinou také prvním kouskem vybavení redaktorovy kanceláře je, hned po kvalitním stole a anatomické židli, poctivý kávovar. A výběrová káva k tomu. Tentokrát jsme otestovali kávu z malé radvanické pražírny KOTURA. Jak nám chutnala?

Poslední dobou trh s výběrovou kávou doslova explodoval. Kvalitních pražíren je jako máku a prvotřídní zrno nabízí mnoho kaváren přímo na pultech. Klasikám v podobě hypermarketových kilových balení káv Jacobs, Tchibo nebo nedejbože mletého Standardu pomaličku zvoní hrana. Nejen, že jejich chuť je nevalná a nezajímavá, v masové produkci je také mnohem složitější uhlídat kvalitu a vůbec vytvořit něco originálního.

Když kávu, tak výběrovou

Proč nekupovat kávová zrna po kilech? Kvůli čerstvosti, chuti a ostatním vlastnostem kávy. Po upražení se totiž z kávy postupně vypařují esenciální kyseliny a oleje, které přenáší chuť a vůni. Průmyslově pražená káva je často několik měsíců stará, uskladněná již napražená v uzavíratelných obalech, které ale nikdy netěsní na 100 %.

Je možné, že Jihlavanka chutná těsně po upražení skvěle. Než se dostane do vašeho hrníčku ale vždy trvá určitou dobu a rozdíl v chuti je jistě znát.

Dalším faktorem je samotný sběr kávy. Malé pražírny dbají na dodržování předepsaných postupů sběru bobulí mnohem více, chtějí totiž získat jen ty nejlepší, výběrová zrna.

Jak chutná káva od KOTURY?

KOTURA CAFÉ nabízí dvě základní směsi kávy.

KOTURA RED, směs Arabiky a Robusty v poměru 80 % a 20 %, nebo KOTURA BLACK, směs 100% Arabiky kterou jsme měli možnost otestovat.

Již po otevření balíčku čerstvě upražené kávy nás zaujala vyváženost vůně. Ta slibovala kávu ne příliš hořkou, ani kyselou. Příjemná změna oproti velmi módním kávám s vysokou aciditou, které někteří lidé nemohou přijít na chuť.

Dále jsme nečekali a kávu namleli na klasické espresso.

Struktura pomleté kávy byla od pohledu velmi příjemná, zrna upražena akorát, k téměř dokonalé barvě sametové hořké čokolády. Po namletí se z kávy uvolnilo její pravé aroma, ve kterém bylo možné nalézt již zmíněnou čokoládu, karamel a tóny okvětních lístků muškátu.

Po extrakci v pákovém kávovaru nás v malém hrníčku čekala výraznější hořkostí vonící hotová káva, kterou pokrývala bohatá crema. V chuti opět převládá příjemná kávová hořkost a jemná acidita. Jde vidět, že si se směsí KOTURA BLACK majitelé pražírny opravdu vyhráli.

Chuťovou zajímavostí lehce pokulhává za jednodruhovými výběrovými kávami. Díky své komplexní a velmi vyvážené chuti ale může znamenat ideální volbu pro každodenní popíjení. Důležité je extrahovat tuto kávu spíše kratší dobu, rozhodně nepřehánět. Mohlo by dojít k extrakci přílišné porce hořkosti.

Svou strukturou se hodí zejména pro espresso, překapávanou kávu nebo cold brew.

Kávu KOTURA zakoupíte buď v kamenných prodejnách, uvedených na FB KOTURA CAFÉ nebo pohodlněji, přes e-shop www.kotura.cz.

Nezapomeňte také na aktuálně probíhající soutěž, ve které můžete vyhrát balíčky kávy KOTURA BLACK.

Sdílet na sociální síti

Podělte se o váš komentář přes:

Facebook
Chlapská zóna