Odkud se vzalo pivo? Vzniklo úplným omylem!

Češi jsou národem pivařů a na zlatavý mok nedají dopustit. V českých zemích má pivo dlouholetou tradici. Každý Čech včetně kojenců vypije 149 litrů piva za rok. Mnozí už ale nevědí, že pivo vlastně vzniklo úplným omylem – jak tomu už tak u nejlepších objevů a vynálezů mnohdy bývá :).

Teorií o vzniku piva je hned několik. Nejrozšířenější z nich tvrdí, že někdo omylem nechal nádobu s obilnou kaší před svým domkem. Do této nádoby pak napršelo a když na ni pak zasvítilo slunce, obsah nádoby zkvasil. Jiná teorie zas tvrdí, že někdo rozkousal chléb pro nemocného a vložil ho do nádoby s vodou. Teplo v místnosti se pak opět postaralo o zkvašení obsahu nádoby. Poslední pekárenská teorie tvrdí, že kdosi dal těsto na chleba do vody a nechal ho tam. Teplo se potom opět postaralo o vykvašení.

Slad či ječné chleby se pak proto nechávaly zkvasit záměrně. Výroba piva se tak postupně rozšířila a zdokonalovala. Pivo bylo tehdy samozřejmě nefiltrované, a tedy pořádně zakalené. Při jeho výrobě se rovněž nepoužíval chmel. Hořkosti piva se proto dosahovalo pražením ječného chleba v horkém popelu.

Tehdy počet vypitých piv dokonce upravovaly zákony. Pivo konzumovaly všechny sociální vrstvy, od dělníků až po krále či faraony. Každý měl nárok na denní příděl 2-5 džbánků piva přímo úměrný svému sociálnímu statutu a práci.

Nejstarší objevený recept na výrobu piva je starý přes 5 tisíc let a je napsaný na kamenné destičce.

Středověké kláštery přísně střežily recepty

V českých zemích má pivo dlouholetou tradici. První zprávy o výrobě piva na českém území jsou z roku 993, kdy se pivo vyrábělo v Břevnovském klášteře.

Kláštery totiž hrály ve středověku při výrobě piva nejdůležitější roli. Některé se stávaly téměř alchymistickými dílnami. Každý klášter vařil jiné pivo a přísně střežil svůj výrobní postup i složení. Nejstarší dodnes fungující pivovar přináležel ke klášteru ve Weihenstephanu u Freisingu, kde se vařilo asi již v 9. století a také se zde začal vůbec poprvé plánovitě přidávat do piva chmel.

První Plzeň vznikla experimentem

První pivo plzeňského typu bylo prý výsledkem experimentu. Říká se, že německý sládek Josef Groll v roce 1842 záměrně udělal chybu v technologickém postupu, aniž by dopředu znal výsledek. Navařil „podkvašené“ bavorské pivo, ale z odlišných českých surovin – žateckého chmele, měkké plzeňské vody a světlejšího sladu připravovaného anglickou technologií.

Pivo mělo velmi dobrou kvalitu a během krátké doby tuto technologii výroby zavedly všechny pivovary v Čechách a na Moravě, následně i v celém zbytku světa. Prototyp dnešního světlého ležáku se stal záhy dominantním typem nejen u nás, ale později i v celém světě.

Kdy se pivo začalo plnit do lahví?

Do lahví se pivo plnilo už ve starověkém Egyptě. Výjimečně je používání lahví na pivo doloženo v 16., 17. i 18. století, masivní rozvoj plnění piva do lahví však nastal až na začátku 20. století. V Čechách se poprvé začalo plnit pivo do skla v roce 1841 v pivovaru U Křížovníků na Starém Městě.

Kdy došlo k první způsobené dopravní nehodě pod vlivem piva?

K první dopravní nehodě způsobené po vypití piva došlo 2 tisíce let před naším letopočtem v Egyptě. Pivem posilněný vozataj přejel vestálskou kněžku z chrámu bohyně Hathor. Trest byl opravdu krutý. Vozku ukřižovali na dveře hospůdky, kde mu prodali pivo.

Sdílet na sociálních sítích

Podělte se o váš komentář přes:

Facebook
Chlapská zóna

Používáním tohoto webu souhlasíte s tím, že k analýze návštěvnosti a zacílení reklam používáme soubory cookie. Další informace o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close